Lis rudy (Vulpes vulpes) to bardzo charakterystyczny ssak drapieżny z rodziny psowatych. Podgatunek żyjący w Europie Środkowej (V. vulpes crucigera) jest zmienny kolorystycznie: poza typowymi, rudymi lisami w Polsce występują też lisy brązowe i popielate.

Lis wielkością jest zbliżony do niedużego psa (długość ciała bez ogona ok. 70 cm, ogon ok. 35 cm, masa ciała ok. 5-10 kg). Ma pomarańczowe oczy z pionowymi źrenicami (podobne do kocich). Występuje niemal wszędzie, od lasów, przez pola po miasta. Podczas ostrych zim lisy podchodzą do siedzib ludzkich w poszukiwaniu pożywienia. Lisy wykopują długie i głębokie nory, które można rozpoznać po resztkach pokarmu przy wejściu.

Lisy, jako ssaki drapieżne, żywią się głównie małymi zwierzętami, jak gryzonie, zające, króliki, bażanty, kuropatwy, a także drób domowy. Jedzą również padlinę i owoce.

Młode lisy rodzą się wczesną wiosną. W miocie najczęściej jest od 4 do 6 szczeniąt, które wychowywane są przez oboje rodziców. Młode lisy osiągają samodzielność w wieku 3-5 miesięcy.

Jeszcze kilkanaście lat temu główną przyczyną śmierci lisów była wścieklizna. Z powodu regularnego rozrzucania szczepionek (w ostatnich latach dwa razy do roku) populacja lisów stale rośnie, co jest zagrożeniem dla wielu gatunków małych zwierząt. Coraz częściej spotyka się lisy w pobliżu siedzib ludzkich. Czasami można usłyszeć ich szczekanie, podobne do głosu małego psa.

Ponieważ na terenie naszych obwodów prowadzono introdukcję drobnych zwierząt, lis jest zwierzęciem łownym przez cały rok.

Dodatkowe informacje